Kako pogosto je treba zamenjati zobno ščetko?

Kdaj moramo kupiti nov šampon ali zobno pasto hitro opazimo, kako pa vemo, kdaj je čas za novo zobno ščetko?

Uvod

Redno menjajte svojo zobno ščetko

Povedali vam bomo, kako pogosto morate zamenjati ta bistveni pripomoček za ustno higieno, da preprečite nepotrebne zaplete pri ustnem in splošnem zdravju.

Zobna ščetka služi higieni zob in jo je priporočljivo zamenjati vsake tri mesece, vendar pa ta nasvet pogosto zanemarjamo. Obrabljene zobne ščetke je treba redno menjavati iz dveh razlogov: prvič, ker se zaradi mehanske obrabe ščetine začnejo upogibati, kar vpliva na učinkovito odstranjevanja zobnih oblog. In drugič, ker so zobne ščetke idealno gojišče za rast bakterij, ki se v vlažnih okoljih veliko hitreje razmnožujejo.

Prvi korak

Vsakič jo splaknite in dobro posušite

Pomembno je, da zobno ščetko po uporabi speremo pod curkom vode in pustimo, da se posuši v pokončnem položaju. 

Zobne ščetke ni potrebno pokriti s plastičnim pokrovčkom, to storimo samo občasno, npr. kadar odpotujemo. Pokrivanje glave zobne ščetke lahko prispeva k znatnemu razmnoževanju bakterij na samem pokrovčku. Poleg tega pokrovček preprečuje, da bi se ščetine pravilno posušile, zato te ostanejo vlažne in ustvarijo idealno okolje za razmnoževanje bakterij.

Pustite, da se zobna ščetka posuši v pokončnem položaju

Drugi korak

Znaki obrabe na zobni ščetki

Premočno ščetkanje zob

Morda menite, da se zobne ščetke z velikim številom ščetin, kot so na primer ščetke CURAPROX, hitreje obrabijo, vendar pa je to razmišljanje zmotno. Dejansko so ultra tanke ščetine oblikovane in preizkušene za vsakodnevno uporabo treh mesecev.

Če so ščetine na zobni ščetki obrabljene in ukrivljene že po nekaj dneh uporabe, potem morda nekaj delate narobe. Če zobna ščetka prehitro zacveti, je to pogosto posledica prevelikega pritiska in/ali napačne tehnike ščetkanja zob.

Prevelik pritisk ali napačna tehnika ščetkanja

Za pravilno uporabo zobne ščetke preberite naslednje napotke. Tako boste preprečili njeno prehitro obrabo in morebitne poškodbe svojih zob in dlesni. O pravilni uporabi se lahko posvetujete tudi s svojim zobozdravnikom ali ustnim higienikom.

Tretji korak

Po preboleli bolezni zobno ščetko zavrzite

Če ste bili pred kratkim bolni, si priskrbite novo zobno ščetko, četudi je trenutna še vedno v dobrem stanju. Dejansko je priporočljivo zobno ščetko zamenjati vsakič, ko prebolite virusno ali bakterijsko okužbo. Ne glede na to, ali ste imeli navaden prehlad ali kakšno drugo nalezljivo bolezen, ne oklevajte in si priskrbite novo.

Po preboleli bolezni zobno ščetko zavrzite.

Tri stvari, ki si jih je vredno zapomniti

Dotrajana zobna ščetka vaših zob ne očisti učinkovito.

1. Zobno ščetko zamenjajte približno na vsake tri mesece, da se izognete ukrivljenim ščetinam in kopičenju bakterij.

2. Ne pritiskajte premočno. Zobna ščetka se prehitro obrabi zaradi premočnega pritiskanja ali pomanjkljive tehnike ščetkanja.

3. Zobno ščetko zamenjajte takoj po bolezni. Po navadnem prehladu ali kateri koli drugi nalezljivi bolezni je dobro, da kupite novo. Če tega ne storite, tvegate, da se obolenje ponovi.