Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Izberi svojo državo Slovenija Slovenija
Brezplačna dostava nad 40€
Dostava v 1-3 delovnih dneh
Varno plačilo s 3D Secure

Kdaj začeti ščetkati otrokove zobe

Otrok ima mlečne zobe od 7 do 12 let, nato jih nadomestijo stalni. Predlog: V tem času je pomembno, da za mlečne zobe dobro skrbimo, da jih lahko v naravnem vrstnem redu nadomestijo stalni zobje.

min read
Mar 2022
https://curaprox.si/blog/post/kdaj-zaceti-scetkati
min read
Mar 2022
https://curaprox.si/blog/post/kdaj-zaceti-scetkati

Kaj boste izvedeli

WHAT YOU WILL LEARN IN THIS ARTICLE
  • Pri kateri starosti je priporočljivo začeti ščetkati zobe
  • Kako lahko zdravje mlečnih zob vpliva na stalne zobe
  • Kako morate skrbeti za ustno zdravje svojega otroka v različnih starostnih obdobjih

Mlečni zobje

Kdaj je najboljši čas, da si otrok začne ščetkati zobe 

Otrok ima mlečne zobe od 7 do 12 let, nato jih nadomestijo stalni. V tem času je pomembno, da za mlečne zobe dobro skrbimo, da jih lahko v naravnem vrstnem redu nadomestijo ustrezni stalni zobje. Če vaš otrok izgubi mlečni zob zaradi kariesa ali poškodbe, obstaja velika verjetnost, da bo prišlo do nepravilnega premika stalnih zob. Zaradi tega bo v prihodnosti potrebno ortodontsko zdravljenje. Ne pozabite, da se karies iz mlečnega zoba lahko razširi tudi na stalni zob, ki bo izrasel. Dojenčki:

Otrokove zobe pričnite nežno ščetkati takoj, ko začnejo izraščati. Za umivanje zob in dlesni uporabite mehko in nežno zobno ščetko Curaprox baby.

Otroci, stari od 2,5 do 3 let:

Pri tej starosti otroka spodbudite k samostojnemu ščetkanju zob. Pokažite mu pravilno tehniko in poskrbite, da ščetkanje dvakrat dnevno postane navada. V tem času je pomembno, da ste mu v oporo. Ne pozabite na „drugo čiščenje“ – potem ko si otrok prvič sam umije zobe, mu jih umijte še vi. Sčasoma se bo otrok naučil učinkoviteje ščetkati zobe, vendar je v tej fazi pomembno, da si zobe umiva z vašo pomočjo. 

Otroci, stari od 7 do 9 let:

Otrok je že dovolj zrel, da lahko sledi rutini in si samostojno ščetka zobe. V večini primerov pa otroci pri tej starosti še vedno potrebujejo pomoč staršev. Nadzorovano umivanje zob je pomembno in zaželeno do pubertete. To lahko storite z rednim spremljanjem in nenehnim spodbujanjem. Pomembno je tudi, da ste otroku zgled. Otrok naj vidi, da si vsa družina umiva zobe dvakrat na dan, vsak dan, brez izjeme.

Otroci, stari od 9 do 12 let:

Pri tej starosti otrok že ve, kako si je treba pravilno ščetkati zobe, vendar na to pogosto pozabi in je nemotiviran. Priporočljivo je, da čim pogosteje preverjate kakovost ščetkanja. Prav tako je zelo koristno, da se z otroki redno pogovarjate in jim pojasnite, kaj točno se lahko zgodi, če zanemarijo ustno nego. Z njimi se pogovarjajte o tej temi in jih spodbujajte k vsakodnevni skrbi za zdravje.

Majhna otroška usta in roke

Kako izbrati pravo ščetko

Pri izbiri ustrezne ščetke za otroka upoštevajte, da mora biti preprosta za uporabo in hkrati funkcionalna. Posebne otroške ščetke so zasnovane za specifične anatomske potrebe manjših ust in rok. Zaradi manjših glav ščetk so te varnejše za uporabo, njihova mehka in gosta vlakna pa so nežna do dlesni in sklenine. Manjšo ščetko je tudi udobneje držati in uporabljati v ustih.

Izberite pravo

Zobna pasta, ki bo otroku res všeč

Ustrezna otroška zobna pasta mora biti nežna, vendar učinkovita in brez škodljivih sestavin. Poleg tega naj bo slastnega okusa. Vsebuje naj ustrezno količino fluoridov, s pomočjo katerih bo dodatno podprla vsakodnevno skrb za ustno zdravje.

Priporočena količina fluoridov v zobni pasti za otroke:1
prvi zobje do 2. leta starosti:
500 ppm2
od 2. do 6. leta starosti:
1,000(+) ppm3
več kot 6 let:
1,450 ppm

Samo koristne sestavine

Kaj vsebujejo otroške zobne paste Curaprox

Zobne paste Curaprox vsebujejo le najnujnejše sestavine za zaščito zob in občutljive ustne sluznice ter so brez natrijevega lavrilsulfata, triklosana in mikroplastike. Otroška zobna pasta Curaprox je polna koristnih sestavin, ki so odlične za dodatno podporo pri čiščenju otroških zob, krepitev njihove sklenine in podporo naravni zaščitni funkciji sline:Encimi:

... podpirajo naravno zaščitno vlogo sline.Ksilitol:

... ščiti pred bakterijami in zobni pasti daje naravno sladek okus.Naravne arome:

... sveža jagoda, sočna lubenica ali nežna meta – naj otrok izbere najljubšo.Fluorid je ključna sestavina za remineralizacijo sklenine in krepitev zob. Zobno pasto brez fluorida potrebujete le, če vam zdravnik glede na individualno stanje vašega otroka izrecno priporoča takšno zobno pasto.

POVZETEK:

Za mlečne zobe je treba skrbeti od rojstva, saj bomo tako poskrbeli, da jih do starosti 7–13 let v pravilnem vrstnem redu nadomestijo ustrezni stalni zobje. Otroci potrebujejo vašo pomoč pri ščetkanju, umivanje zob pod nadzorom pa je zaželeno in pomembno do pubertete. Prav tako je zelo koristno, da se z otroki redno pogovarjamo in jim pojasnimo, kaj točno se lahko zgodi, če zanemarijo ustno nego. Poskrbeti moramo tudi, da uporabljajo ustrezne pripomočke in tehnike.

https://curaprox.si/blog/post/kdaj-zaceti-scetkati