Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Izberi svojo državo Slovenija Slovenija
Brezplačna dostava nad 40€
Dostava v 1-3 delovnih dneh
Varno plačilo s 3D Secure

Kako otroke pripraviti do ščetkanja

Otroka želite naučiti, kako pravilno skrbeti za zobe, toda včasih je to lahko pravi boj, saj otrok ne želi sodelovati. Ne obupajte! Morda vam bo to vzelo več časa, vendar vam bo na koncu uspelo, končni rezultat pa je zelo pomemben – zdravi zobje za vse življenje. Preverite nekaj naših predlogov, kako otroka spodbuditi, da vzljubi ščetkanje zob.

min read
Mar 2022
https://curaprox.si/blog/post/kako-otroke-pripraviti-do-scetkanja
min read
Mar 2022
https://curaprox.si/blog/post/kako-otroke-pripraviti-do-scetkanja

Kaj boste izvedeli

  • Različni načini, kako lahko otroka motivirate, da si bo umival zobe
  • Ključna zobozdravstvena dejstva za otroke
  • Kdaj morate vztrajati

Kaj lahko storim?

Moj otrok si noče ščetkati zob.

Otroka želite naučiti, kako pravilno skrbeti za zobe, toda včasih je to lahko pravi boj, saj otrok ne želi sodelovati. Ne obupajte! Morda vam bo to vzelo več časa, vendar vam bo na koncu uspelo, končni rezultat pa je zelo pomemben in zelo zadovoljiv – zdravi zobje za vse življenje. Oglejmo si različne načine, kako otroka spodbuditi, da vzljubi ščetkanje zob:

Prijetna in redna rutina

Otrok naj si zobe ščetka dvakrat dnevno: zjutraj in pred spanjem. Uvedite zabavno in prijetno rutino, da ne bo imel razloga, da bi jo izpustil. 

Kot starši bodite zgled in si vsak dan dvakrat disciplinirano umijte zobe. Ne glede na to, kako zaposleni ali utrujeni ste, naj vaš otrok vidi, da tudi vi nikoli ne preskočite ščetkanja.

Nadzor nad ščetkanjem

Ugotovljeno je bilo, da so otroci uspešnejši, če imajo nadzor nad tem, kar delajo. Na primer, če otrok sam izbere zobno ščetko, je bolj verjetno, da jo bo redno uporabljal, kot če mu jo izberemo mi. Enako velja za zobno pasto. S tem, ko otroku omogočite izbiro, ga močno spodbudite k oblikovanju zdravih navad ustne higiene. Ko boste naslednjič v trgovini ali na spletu izbirali izdelke za nego zob, vprašajte otroka, kakšno barvo ščetke ali kakšen okus zobne paste želi. 

Vodenje z zgledom

Če se držite zdrave rutine umivanja zob, je bolj verjetno, da bodo temu sledili tudi vaši otroci. Pri večini odraslih je odpor do ščetkanja posledica slabih izkušenj iz otroštva, ko smo si bili primorani čistiti zobe z grobimi zobnimi ščetkami, prav tako starši niso upoštevali lastnih pravil, ki so jih zastavili nam. Ne prenašajte te tradicije na svoje otroke. Namesto tega ustvarite ljubeče, skrbno in spodbudno vzdušje za ščetkanje zob. To lahko močno vpliva na boljše zdravje zob vašega otroka v odrasli dobi.

Zdaj imate vse

Ali moram vedeti še kaj drugega?

Če si zobe umivate skupaj z otrokom, je super ideja, da prižgete glasbo in se skupaj z otrokom ob tem zabavate. To ustvari trajne vtise in prijetne spomine, ki otroka vedno znova pritegnejo k ščetkanju. Umivanja zob ne spodbujajte s priboljški ali drugimi materialnimi nagradami. Le z več ljubezni in pozornosti. Bodite prisotni, ko si otrok umiva zobe. Potrpežljivo odgovarjajte na vsa njegova vprašanja v zvezi s ščetkanjem ali z zdravjem zob.

Ko si otrok ne želi umiti zob, vztrajajte. Pojasnite mu, da to v vaši družini ni sprejemljivo. Umivanje zob ni vprašanje izbire, temveč osnovna skrb za zdravje, varnost in higieno. Zato je še toliko pomembneje, da vodite z zgledom.

Otroci imajo lahko težave pri vzpostavljanju logičnih povezav med svojimi dejanji in dolgoročnimi posledicami. Kot starši jih morate naučiti, kako pomembno je vsakodnevno umivanje.

POVZETEK:

Pri večini odraslih je odpor do umivanja zob posledica izkušenj iz otroštva. Pomembno je, da otroku pomagamo vzpostaviti pozitiven odnos do ščetkanja zob, saj bo ta navada ostala z njim vse življenje. Zanemarjanje mlečnih zob lahko vodi v hude poškodbe stalnih zob v prihodnosti.

https://curaprox.si/blog/post/kako-otroke-pripraviti-do-scetkanja